O masina electrica mai rapida decat Ferrari si Porsche

Masinile electrice par sa scoata tot mai des capul de sub norul de fum lasat in spate de propulsoarele clasice. Insa tehnologia electrica implica costuri ridicate pentru a exista o concurenta reala intre cele doua tipuri de propulsie. Exista si un alt mare dezavantaj al masinilor electrice, anume independenta relativ mica si lipsa statiilor de alimentare. Pe un circuit lucrurile se judeca altfel, performanta, viteza si acceleratia sunt criteriile cele mai importane.

Pe un astfel de circuit, din sudul Americii, cativa entuziasti ai performatelor la volan au pus la incercare o micuta masina electrica, numita X1. Concurentele sale au fost alese din cea mai „pura rasa” sportiva: Ferrari 360 si Porsche GT. X1 a alergat alaturi de fiecare dintre ele. Masinile au plecat de pe loc la aprinderea lunii verzi si s-au oprit dupa 400 de metri. X1 a fost mult mai rapida decat masina Ferrari. Porsche GT a fost si el depasit usor, insa a reusit sa se mentina in trena masinii electrice. In cei 400 de metri de pista X1 a ajuns la aproape 180 de km/h.


Vehiculul este in faza de prototip si l-a costat pe inventatorul sau, Ian Wright, aproximativ 120 de mii de euro. X1 poate transporta doar doua persoane si este construit intr-o forma asemanatoare monoposturilor de F1. Prototipul se bucura de o autonomie de doar 240 de km.


X1 este propulsat de un motor electric care se alimenteaza la curent alternativ generat de un pat de baterii aflate in spatele scaunelor pasagerilor. Wright a declarat ca masina sa „este mai rapida decat orice alt vehicul de serie este produs in acest moment”. Wright spera ca odata cu demararea vanzarilor X1 sa devina mai accesibil, costurile de productie fiind invers proportionale cu numarul de unitati produse.


In exlpuatare un vehicul de serie creat pe platforma X1 este de trei ori mai eficient decat o masina cu combustie interna, iar gradul de poluare este neglijabil.


Sursa: www.stiriauto.ro

1 comment:

Dani said...

masinile electrice mi se par o chestie de viitor.. nu vor fi in curand dar yo zic ca merita.. costurile vor fin in primul rand mai mici din punct de vedere al consumului iar pentru intretinerea masinii se va tine cont, cred, si de populatia mai saraca a lumii..