CARE ESTE ORASUL CU CEI MAI AMUZANTI LOCUITORI?

SONDAJ EXCLUSIV READER’S DIGEST

BUCUREŞTI, 2 aprilie 2008 – Sunt locuitorii Bucurestiului cu adevărat glumeti? Oradenii au prea mult timp de ras? Cei din Craiova sunt cumva posomorati? Reporterii Reader’s Digest au testat in luna februarie 2008 umorul romanilor, pentru a gasi capitala comediei.
Se glumeste in unele regiuni ale tarii mai mult decat in altele? Pentru a afla, am trimis o echipa de reporteri in sapte orase din tara: Bucuresti, Craiova, Timisoara, Sibiu, Brasov, Iasi si Oradea. Ei au oprit cate 30 de trecatori in fiecare oras si
i-au provocat sa spuna un banc sau o poveste amuzanta, sa cante ceva haios sau sa danseze – orice ar fi, doar sa ii faca sa rada.
Fiecarei persoane care a acceptat provocarea i s-a acordat cate un punct, astfel incat scorul maxim pentru un oras ar fi putut fi de 30 de puncte.
Iata cum arata clasamentul umorului, alcatuit in urma sondajului Reader’s Digest:

1.Oradea 20
2.Timisoara 17
3.Craiova 10
4.Brasov 10
5.Bucuresti 9
6.Sibiu 8
7.Iasi 6

Care sunt concluziile sondajului?
Fara a avea pretentia unei cercetari cu valoare stiintifica, sondajul nostru ne-a aratat ca exista unele deosebiri pe regiuni geografice in abordarea umorului, cum ar fi Oradea – unde cei mai mul\i trecatori au acceptat provocarea noastra si ne-au facut sa radem – §i Iasiul – unde cei pe care i-am abordat au fost destul de rezervati. „Intr-adevar, oamenii care traiesc in vestul tarii sunt mai deschisi datorit[ modelului occidental pe care l-au avut mai aproape“, spune Ioan Gyuri Pascu, actor, interpret si compozitor, care a traversat tara in lung si lat cu grupul de umor Divertis.

Majoritatea celor care au fost dispusi sa ne spuna o gluma sau o anecdota erau persoane in varsta, care traiau in vestul tarii. „Oamenii mai varstnici au tr[it experienta sarbatorilor c]mpene§ti §i a glumelor spuse `n ilegalitate, a§a ca oricand pot descarca ceva amuzant din memorie. Umorul face parte din zestrea noastra genetica“, adaug[ Gyuri Pascu.

READER’S DIGEST a realizat un sondaj similar si in alte tari din Europa. Iata cum arata clasamentul (n.r. procentele arata cate persoane din cele abordate de reporteri au dat curs solicitarii acestora de a spune ceva amuzant):

1. CROATIA 54%
2. UNGARIA 45%
3. MAREA BRITANIE 40%
4. ROMANIA 38%
5. POLONIA 24%
6. FINLANDA 20%

Intreg sondajul il puteti citi in revista Reader’s Digest din luna aprilie si pe site-ul www.erd.ro

No comments: